VIDIS changes are questions, recommendations the Vitalink user group makes to VIDIS to take into account in the further evolution of the medication scheme standard. 

Casus 1: een medicatielijn die wordt aangepast in dosering van de medicatie

vb. Antibiotica die wordt opgedreven of behandeling die geleidelijk aan wordt gestopt. Indien men traceability wil behouden omtrent wanneer een patiënt is gestart met een medicatie en niet wanneer werd deze medicatielijn gewijzigd. Is het niet mogelijk door te geven dat een patiënt een behandeling al een aantal weken volgt maar dat vanaf wijzigingsdatum X de posologie wel veranderd is. Dit is een vereiste (een wijzigingsdatum) die is ingevoerd in de software van ziekenhuizen op basis van de accreditering van ziekenhuizen.

De werkgroep stelt voor om:

  • Indien belangrijk voor de behandeling van de patiënt: de oude medicatielijn een einddatum te geven van behandeling. Bv. Patiënt dient tot morgen de huidige dosering te nemen, dan is de einddatum van de bestaande lijn de datum van morgen. En een nieuwe medicatielijn aan te maken voor dezelfde medicatie, met de nieuwe posologie en de startdatum van overmorgen dan conform het voorbeeld. Op deze manier kan de volgende zorgverlener in lijn, de niet actieve (oude medicatie met oude posologie) medicatielijn nog steeds zien, maar ziet deze ook dat de posologie is aangepast door een nieuwe medicatielijn met een latere startdatum. Deze arts/zorgverlener kan dan op dat moment beslissen dat de oude lijn niet meer actief dient te zijn en deze verwijderen.
  • VIDIS: Bij VIDIS de vraag neer te leggen om bij aanpassing van de standaard medicatieschema, een wijzigingsdatum aan iedere medicatielijn toe te voegen zodat deze kan worden ingegeven als een medicatielijn wijzigt.
Casus 2: Validiteit van het medicatieschema

Gelinkt aan de discussie over casus 1, werd opgemerkt dat het belangrijk is om te weten wat de validiteit is van een Vitalink medicatieschema als je het consulteert. Dit omdat de Vitalink manier van valideren van een medicatieschema, enkel bedoelt is om wijzigingen te valideren. Echter, een medicatieschema, dat over een periode van 5 jaar stabiel blijft, heeft een grote klinische waarde mocht men weten dat dit gevalideerd is door bv de huisarts, dat dit schema nog steeds valide is.

  • Gebruikersgroep: In de eerste plaats wordt gevraagd of er een gebruikersrichtlijn kunnen komen die vraagt om iedere zorgverlener, die een medicatieschema consulteert, ook via zijn pakket, het medicatieschema gewoon te valideren zonder wijzigingen. Zo weet men dat het medicatieschema nog steeds up to date is.
  • VIDIS: tevens wordt in dezelfde discussie gevraagd, omdat het voor artsen in een ZH belangrijk is te weten of het medicatieschema nog recent en up to date is, ook een validatiedatum en functionaliteit toe te voegen aan het medicatieschema. 
Casus 3: Historiek medicatieschema

Tijdens de werkgroepen met de zorgverleners uit het ziekenhuis werd meermaals gevraagd een zicht te hebben op de historiek van medicatie uit het medicatieschema. Dit om te begrijpen sinds wanneer een patiënt bepaalde medicatie al neemt, of de patiënt bepaalde medicatie al heeft genomen, of om wijzigingen aan het schema te begrijpen. 

  • VIDIS: de vraag aan Vidis om het mogelijk te maken de historiek van iedere versie van het medicatieschema ook beschikbaar te maken. 
  • No labels